Hans Baan 1975
De voorlopers van de Translator luidsprekersystemen
De geschiedenis van Translator en de voorloper HB-luidsprekersystemen begint bij het door Amnon Rafalowicz in 1969 opgerichte RAF in de Rijnstraat in Amsterdam.
In de Maasstraat, op nummer 169, opende hij op initiatief van Hans Baan in 1973 een zelfbouwwinkel, waar alles begonnen is.
Liefhebbers van goed geluid met zelfbouw-aspiraties konden daar alle componenten vinden die nodig waren om hoogwaardige luidsprekersystemen te bouwen. Het succes kwam niet in de laatste plaats door de prettige ambiance en professionaliteit die ingebracht werd door Hans. Bij zelfbouw waren zijn adviezen voor velen onmisbaar. Een advertentie uit deze periode vindt u hier.
Een leuk interview maakte Edith Kruidhof met Hans in deze beginperiode (oktober 1975) voor Stereo-hifi-Test.
Uiteraard werd er ook binnenshuis uitgebreid geëxperimenteerd met heel veel interessante units en geholpen door een groot arsenaal professionele meetapparatuur ontstonden er 3 luidsprekersystemen: de HB-1, HB-10 en iets later de HB-2. Heel veel aandacht werd er besteed aan het lastigste onderdeel van elk ontwerp: het scheidingsfilter.
Bijzonder was dat deze luidsprekers zowel gebouwd als in kitvorm gekocht konden worden.
De kasten van de 2 grote transmissionlines waren volledig in elkaar gezet en voorzien van zeer zorgvuldig aangebracht dempingmateriaal (BAF en Dr.Bailey’s longhair). De Baffle was voorzien van alle gaten en gaatjes en de kasten waren noten gefineerd maar ongelakt, de afwerking moest door de klant worden verzorgd.
De koper kreeg verder een zwartgespoten scheidingsfilter verstopt in een dichtgelijmd doosje (de concurrentie lag op de loer!) en uiteraard de luidsprekereenheden, voorzien van bedrading, waarbij de basluidsprekers altijd speciaal geselecteerd en gepaard waren. Verder werden de doekwandjes, los doek en alle schroefjes meegeleverd. Uiteraard was er ook een gebruiksaanwijzing, zodat er eigenlijk niets mis kon gaan. Een HB-1 gebruiksaanwijzing vindt u hier.
Toen de Peerless KO-10DT tweeter in 1977 uitkwam kregen de HB-1 en HB-2 deze unit, in plaats van de tot die tijd gebruikte DT-10HFC. Vooral de belastbaarheid was aanzienlijk hoger. Optisch veranderde er verder niet veel, de frontpanelen werden later gefineerd geleverd in plaats van zwart gespoten.
De luidsprekersystemen waren een groot succes en klinken ook naar huidige maatstaven nog altijd bijzonder goed.
Het pand in de Maasstraat werd in 1976 verruild voor een pand in de Rijnstraat (nummer 166), een betere locatie naast en tegenover de andere Raf winkels.
Naast de luidsprekeractiviteiten werden in de winkel ook de Dynaco versterkers (en tuners) verkocht, een Amerikaans topmerk uit die tijd, met eenzelfde filosofie: Zeer goede audiofiele kwaliteit en heel betaalbaar door de apparaten ook in kitvorm aan te bieden. In mijn ogen de beste hifi-deals uit die periode (en daarna).
Hans heeft korte tijd (vanaf november 1978) een aangepaste (verbeterde!) uitvoering van de beroemde Dynaco A-25 luidspreker uitgebracht als HB-5, omdat van die A-25 de Seas-tweeters wel eens opgeblazen werden. De ook in andere modellen toegepaste Peerless KO-10 kon veel meer vermogen aan. Er was een fraaie folder en uiteraard een prijslijst destijds.
Het leek Amnon een goed idee om HB en Dynaco onder te brengen in een aparte, (schijnbaar) onafhankelijke vestiging en er werd in 1978 naar een bedrijventerrein in Mijdrecht uitgeweken. Hier werkte Hans nog tot halverwege 1979. In die periode veranderde de naam van Dynaco Nederland in Acson. Zij zijn op 1 april 2019 gestopt.
Dynaco Nederland op de Firato in 1978
HB-10, HB-1 en HB-2 gebroederlijk naast elkaar