reparaties en service

Het vergaan van foamranden: repareren of niet?


Aanvankelijk waren wij geen voorstander van het refoamen van woofers, omdat dit vaak niet deskundig en met de verkeerde materialen wordt gedaan. Vaak kloppen de vorm en de exacte afmetingen ook niet.

De eigenschappen van de oorspronkelijke (zorgvuldig ontworpen) woofers veranderen namelijk nogal drastisch door het toepassen van een verkeerde rand.
Dit heeft onder andere (maar niet alléén) met de soepelheid van de rand te maken. Deze rand heeft voor de totale soepelheid (compliance) een aandeel van ongeveer 20%, de spider verzorgt de overige 80%.
De rand speelt ook een belangrijke rol bij het dempen van vibraties langs de buitenrand van de conus. Dit is één van de redenen dat er zulke specifieke eisen aan het exacte materiaalgebruik gesteld moeten worden. Zowel frequentiekarakteristiek als fasegedrag worden sterk beinvloed door de eigenschappen van de rand.Links: de vaak toegepaste vervangingsrand voor de Vifa M21WN woofer, rechts de door ons gebruikte originele rand met de juiste maatvoering en soepelheid.

Om tegemoet te komen aan de vele vragen over reparaties en ook uit ergernis over de vele slechte voorbeelden die wij zien, hebben we besloten om op kleine schaal ook zelf dit soort reparaties ter hand te nemen.

Enkele veel voorkomende reparaties, altijd voorzien van een uitvoerig meetrapport (frequentiekarakteristiek, impedantie, fasegedrag, impulsgedrag):

- Vervangen foamranden Vifa M21WN (o.a. Impact 30): € 130,- per twee
- Vervangen foamranden Dynaudio 21W54 (Reference): € 150,- per twee
- Vervangen foamranden ScanSpeak 21W-8551 (Stylus One): € 150,- per twee
- Vervangen foamranden Audax MHD12 (Impact 40): € 100,- per twee
- Vervangen foamranden Peerless KO40MRF (Impact 3): € 100,- per twee
- Vervangen foam voorkant ScanSpeak D2010 (Stylus One): € 40,- per twee
- Vervangen membraan Multicel tweeter (Reflexion): € 50,- per stukAudaxreparatie met vlakke rand

Ook kunnen wij op verzoek de nodige (contrôle-) metingen verrichten aan uw luidsprekers.

Omdat het altijd om maatwerk gaat graag even een berichtje:

Stuur een mailtje naar Peter